slovnesko nasa ponudba  
english
kako do nas
italiano
ogledi in aktivnosti
deutsch


Mesto Tolmin je zasidrano ob sotočju divje reke Tolminke in že umirjene reke Soče z ohranjenim starim mestnim jedrom in ozkimi ulicami. Tolmin je odlično izhodišče za raziskovanje in odkrivanje prečudovite pokrajine, planinskih stanov, skrivnostnih sotesk in slapov, prelepih gora in kulturne dediščine.

V mestu si lahko ogledate Tolminsko muzejsko zbirko. Najstarejši arheološki dokazi o poselitvi Tolmina segajo že v obdobje kulture žarnih grobišč. Najdbe datirajo nekako od 10. do 7. stoletja pred Kristusom. Zgodnje srednjeveško poselitev Tolmina izpričujejo arheološke najdbe z območja sedanjega pokopališča pri cerkvi sv. Urha v Tolminu. Tretja arheološka lokacija je Kozlov rob, grad na vrhu kopasto oblikovanega istoimenskega griča, ki se omenja že v 12. stoletju. Raznolikost etnološke podobe Tolminske se odraža v vseh njegovih kulturnih sestavinah. V etnološki zbirki si lahko ogledate izbor najznačilnejših predmetov kmečkega doma. V muzeju si lahko ogledate tudi umetnostnozgodovinsko zbirko in galerijo z občasnimi likovnimi in drugimi razstavami.

Tolminska ima bogato kulturno dediščino. Priporočamo vam sprehod po zgodovinsko naravoslovni učni poti na Kozlov rob, kjer si lahko ogledate ostanke srednjeveškega gradu. Zanimiva je pot na Mengore, ob kateri se srečate z ostalinami soške fronte in si ogledate cerkvico sv. Marije (slike Toneta Kralja). Tradicija povezuje kraj s kmečkim uporom leta 1713. Soška fronta je močno zaznamovala kraje in krajino Zgornjega Posočja. Ob mnogih poteh do bližnjih in bolj oddaljenih gora so številna obeležja. Priporočamo ogled nemške kostnice pri Tolminu, avstrijskega vojaškega pokopališča v zaselku Loče, spominske cerkvice sv. Duha na Javorci in vojaške kapelice v Gabrjah.

V slikovitih Tolminskih koritih si lahko ogledate moč gorskih rek in razgibanost gorskega sveta.

Vaše bivanje lahko popestrite z različnimi dejavnostmi kot so planinarjenje, ribolov, spust po divjih vodah reke Soče. Ugodni zračni tokovi pa vam omogočajo, da si vse lepote in pestrost pokrajine ogledate tudi iz zraka - letenje z zmajem, jadranje s padalom.

Izhodišč je dovolj, zatorej prisrčno vabljeni!
Vladimir Černilogar
Brunov drevored 34
SI-5220 Tolmin
Slovenija

tel. +386 (0)5 388 14 03
mobi: +386 (0)41 673 286
mobi: +386 (0)31 607 234
e-mail: info@sobe-cernilogar.si

Več informacij o turistični ponudbi
Tolminske lahko najdete
na spletnih straneh LTO Sotočje.

Za športne aktivnosti na reki Soči
kliknite www.maya.si

naša ponudba - kako do nas - ogledi in aktivnosti